Artikkelit

Suomalainen Katri Ylinen valittu Euroopan Vihreiden Nuorten puheenjohtajaksi

katri_medialle

Vastavalitut puheenjohtajat Zuzana Pavelkova ja Katri Ylinen.

Tällä viikolla Euroopan Vihreiden Nuorten liittokokous on kerännyt yli sata vihreää eurooppalaista nuorta Alankomaiden Utrechtiin.

Perjantaina 11.5 käydyn puheenjohtajavaalin tuloksena ensimmäistä kertaa liiton historiassa valittiin puheenjohtajiksi kaksi naista, joista toinen on suomalainen Katri Ylinen.

”Eurooppalainen vihreä liike otti juuri suuren askeleen feminismin edistämisessä ja politiikan miesvaltaisuuden murentamisessa” kommentoi Ylinen.

Ylinen on toiminut aktiivisesti Suomen vihreissä nuorissa. Ylinen toimi vuosina 2016-2017 Suomen ilmastodelegaattina sekä myöhemmin Vihreän eduskuntaryhmän eduskunta-avustajana. Tällä hetkellä Ylinen työskentelee Eurooppanuoret ry:n EU-hankekoordinaattorina Helsingissä.

”Vanhemmat sukupolvet eivät voi määrittää Euroopan suuntaan meidän puolestamme. Siksi vihreiden keskeinen tavoite on nostaa nuoret vallan kahvaan Euroopassa. Etenkin ensi kevään eurovaaleilla on valtava merkitys nuorten tulevaisuuden sekä ihmisoikeuksien ja kunnianhimoisen ilmastopolitiikan toteutumisen kannalta” Ylinen jatkaa.

Paikalla Alankomaissa ovat myös Suomen vihreiden nuorten molemmat puheenjohtajat Sameli Sivonen, sekä Iiris Suomela.

”Nyt jos koskaan Eurooppa kaipaa kunnianhimoista feminismiä sekä tiukkaa ihmisoikeuksien ja ilmaston puolustamista. Siksi on upeaa, että Euroopan vihreät nuoret saa puheenjohtajikseen kaksi näin osaavaa ja innostavaa nuorta naista.” kommentoi Suomela.

”Katrin työtä eurooppalaisen yhteistyön eteen Vihreiden nuorten hallituksessa ja työryhmissä on ollut ilo seurata. Huikeaa saada näin motivoituneita ja osaavia federalisteja johtamaan kattojärjestöämme näin 30-vuotisjuhlan kunniaksi!” Sivonen kommentoi.

Euroopan vihreät nuoret on vuonna 1988 perustettu kattojärjestö eurooppalaisille vihreille nuorisojärjestöille. Järjestöllä on 40 jäsenjärjestöä ympäri maanosaa aina Georgiasta Irlantiin ja Kyprokselta Suomeen saakka.

Lisätietoja:

Iiris Suomela
+358 44 3492228
Sameli Sivonen
+358 50 4066855
puheenjohtajat@vihreatnuoret.fi

Katri Ylinen
+358 44 9871966

 

11.5.2018

Hae Nuori vihreä vaikuttaja -kurssin työryhmään!

nvv_bannerikuva

Haluatko olla mukana tekemässä supersuosittua NVV-kurssia? NVV-kurssin työryhmässä sinulla on loistava mahdollisuus päästä suunnittelemaan kurssin ohjelmaa ja puhujia, päättämään kurssilaisten kokoonpanosta ja fiilistelemään mahtavaa NVV-tunnelmaa!

Vihreät nuoret järjestää Nuori vihreä vaikuttaja -kurssin (eli NVV-kurssin) Vihreän MEP:n Heidi Hautalan  ja Vihreän sivistys- ja opintokeskus Vision kanssa. Kurssille osallistuvat saavat tietoa erilaisista vaikuttamistavoista ja tutustuvat eri vaikutuskanaviin Suomessa ja Euroopassa. Kurssilla tehdään vierailuja, tavataan suomalaisia poliitikkoja ja kansalaisjärjestöjä sekä mennään tutustumiskäynnille Euroopan parlamenttiin Brysseliin. Kurssille voi osallistua, vaikka ei olisikaan Vihreiden nuorten jäsen. Nuori vihreä vaikuttaja -kurssi alkaa lokakuussa 2018, minkä jälkeen järjestetään viisi kurssitapaamista, noin kuukauden välein.

Työryhmän kokoontuu noin kerran kuussa elo-huhtikuussa. Työryhmä vastaa kurssin sisällön suunnittelusta ja kurssilaisten valinnasta, sekä tukee kurssikoordinaattoria työssään. Työryhmä koostuu puheenjohtajasta ja kurssin suunnittelusta kiinnostuneista jäsenistä. Työryhmässä on edustus myös Vihreiden nuorten hallituksesta ja Visiosta. Työryhmän puheenjohtaja pääsee mukaan Brysselin ekskursiolle.

Haemme puheenjohtajaa ja jäseniä NVV-kurssin työryhmään. Edellytämme sitoutumista työryhmän työskentelyyn koko kurssin ajaksi. Valinnassa katsotaan eduksi motivaatio, yleinen Vihreiden nuorten ja/tai muun järjestötoiminnan tuntemus sekä osallistuminen NVV-kurssille aiemmin. Hae ohjausryhmään 7.5.2018 klo 23.59 mennessä lähettämällä vapaamuotoinen hakemus osoitteseen paasihteeri@vihreatnuoret.fi otsikolla “Hakemus NVV-työryhmään”.

Kerro hakemuksessasi lyhyesti, millaista kokemusta sinulla on ja miksi olet kiinnostunut olemaan mukana NVV-kurssin suunnittelussa ja toteuttamisessa. Kerrothan hakemuksessasi myös haetko puheenjohtajaksi vai työryhmän jäseneksi (puheenjohtajiksi hakevilta toivotaan myös mainintaa, mikäli on tarvittaessa käytettävissä myös työryhmän jäseneksi).

Vihreiden nuorten hallitus valitsee ohjausryhmän viikolla 19.5.2018. Valituilta toivotaan mahdollisuutta osallistua Vihreiden nuorten hallituksen ja työryhmien kesäkokoukseen 9.-10.6. Helsingissä, sillä työryhmä tapaa ensimmäisen kerran tässä kesäkokouksessa.

Lisätietoja:

Salla Merikukka
paasihteeri@vihreatnuoret.fi
050 381 4643

26.4.2018

Kivihiili on korvattava kestävillä vaihtoehdoilla!

amanda_kivihiili3
Suomen hallitus on päättänyt kieltää lailla kivihiilen polton vuonna 2029, mahtavaa! Kivihiilestä luopuminen on tärkeä askel kohti fossiilitonta yhteiskuntaa ja välttämätön keino ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Lämmöntuotannon kasvihuonekaasupäästöjen ratkaiseminen on Suomen energiapolitiikan kannalta todella keskeistä, mutta myös haasteellista. Etenkin pääkaupunkiseudulla lämmöntuotanto perustuu pitkälti kivihiilestä riippuvaiselle kaukolämmölle. Kivihiilen kieltämisen ilmastovaikutukset riippuvat kuitenkin vahvasti siitä, millä kivihiiltä aiotaan korvata. Näillä näkymin vaarana on, että polttolaitoksissa korvataan hiiltä puulla ja turpeella. Turpeen poltto on ilmastolle vähintään yhtä haitallista kuin kivihiilen poltto, minkä vuoksi turpeen poltosta pitäisi luopua jo vuonna 2025. Kivihiilen korvaaminen pelkästään puupohjaisilla polttoaineilla ei myöskään ole kestävää. Puun poltosta syntyy päästöjä ja metsien hakkuiden lisääminen köyhdyttää luonnon monimuotoisuutta.

Kunnianhimoisten tavoitteiden asettaminen on ensimmäinen askel kohti kestävämpää yhteiskuntaa, mutta se ei vielä riitä. Kivihiilikielto ei saa tarkoittaa pelkästään hallituksen ajaman biotalouden tukemista. Nyt tarvitaan mittavia investointeja päästöttömään energiaan, mikäli ilmaston lämpenemistä halutaan uskottavasti rajoittaa edes kahteen asteeseen globaalisti. Ratkaisuja on etsittävä niin lämmöntuotannon sähköistämisestä kuin esimerkiksi maalämmön mahdollisuuksista ja yleisesti hajautetun energiantuotannon edistämisestä. Tärkeintä on kuitenkin pyrkiä vähentämään energiankulutusta kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla.

17.4.2018

Hae Vihreiden nuorten työryhmiin 15.5. mennessä!

haetyoryhmiin_IG_1

Työryhmät toimivat oman aihealueensa asiantuntijaryhminä, mutta myös paikkoina oppia tietystä politiikan osa-aluuesta. Työryhmät järjestävät omaa toimintaa ja tukevat Vihreiden nuorten hallitusta poliittisessa kannanmuodostuksessa. Työryhmät pitävät säännöllisesti kokouksia ja työskentelevät kokousten välillä aktiivisesti etänä. Työryhmiin järjestetään haku kaksi kertaa vuodessa, vuoden alussa sekä täydennyshaku nyt kesän korvilla. Täydennyshaku on auki 15.5. saakka.

Vuonna 2018 toimivat työryhmät:
• Koulutuspoliittinen työryhmä
• Sosiaalipoliittinen työryhmä
• Kansainvälisten asioiden työryhmä
• Ympäristötyöryhmä
• Perustuloasiantuntijatyöryhmä

Työryhmät järjestävät yhteisen tapaamisen ja koulutuksen uusille jäsenille Vihreiden nuorten kesäkokouksessa 8-10.6. Työryhmiin valituilta odotetaan osallistumista kesäkokoukseen, joten varaathan ajan jo kalenteristasi! :)

Olit sitten vasta-alkaja tai jo politiikan moniosaaja, hae mukaan työryhmiin oppimaan ja muuttamaan maailmaa!

Täytä hakemuslomake täällä.

****

Koulutuspoliittinen työryhmä

Työryhmä toimii hallituksen tukena koulutuspolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä sekä ideoi ja halutessaan järjestää koulutuspoliittista sisältöä Vihreiden nuorten valtakunnallisiin tapahtumiin.

Sosiaalipoliittinen työryhmä

Työryhmä toimii hallituksen tukena sosiaalipolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä ja kannanmuodostuksessa sekä ideoi ja halutessaan järjestää sosiaalipoliittista sisältöä Vihreiden nuorten valtakunnallisiin tapahtumiin. Työryhmä käsittelee erilaisia sosiaalipolitiikkaan liittyviä kysymyksiä, kuten esimerkiksi perustuloa, köyhyyttä ja eriarvoistumista, sote-uudistusta tai eläkejärjestelmää.

Kansainvälisten asioiden työryhmä

Työryhmä toimii hallituksen tukena kansainvälisiin asioihin liittyvissä kysymyksissä ja tekee Vihreiden nuorten kansainvälistä toimintaa yhdessä muun muassa Euroopan vihreiden nuorten ja muiden pohjoismaisten vihreiden nuorten kanssa.

Ympäristötyöryhmä

Vuonna 2018 työryhmä uudistaa Vihreiden nuorten ympäristöpoliitisen linjapaperin. Lisäksi työryhmä toimii hallituksen tukena ympäristöön ja ilmastonmuutokseen liittyvissä kysymyksissä ja kannanmuodostuksessa sekä ideoi ja halutessaan järjestää ympäristöpoliittista sisältöä Vihreiden nuorten valtakunnallisiin tapahtumiin. Työryhmä käsittelee erilaisia ympäristöön liittyviä kysymyksiä, kuten esimerkiksi ilmastonmuutosta, luonnon monimuotoisuutta tai maataloutta.

Perustuloasiantuntijatyöryhmä

Perustulotyöryhmä syventyy perustuloon ja sosiaaliturvaan ja päivittää Vihreiden nuorten visiota sekä tuottaa materiaalia tulevia vaaleja ajatellen. Toivottavaa on, että työryhmän jäsenillä olisi hieman aiempaa perehtyneisyyttä esimerkiksi perustuloon, muuhun sosiaaliturvaan tai viestintään.

16.4.2018

Vihreät nuoret: Perintöveron poisto osuu kaikista köyhimpiin

janne_perintovero3

Vihreät nuoret vastustaa perintöveron poistoa. Kansalaisaloite perintö- ja lahjaveron poistamiseksi on kerännyt yli 50 000 nimeä ja siirtyy eduskuntaan. Suomen kansa ikääntyy vauhdilla ja yhä useampi suomalainen on siirtynyt tai siirtyy pian eläkkeelle. Suurien eläkekustannusten lisäksi Suomen tulee varautua ikäihmisten kasvaneisiin terveydenhuollon kustannuksiin. Veropohjan heikentäminen on huolestuttavaa tilanteessa, jossa valtion menot tulevat kasvamaan räjähdysmäisesti joka tapauksessa – halusimme sitä tai emme.

“On käsittämätöntä, että esimerkiksi Kokoomus pohtii perintöverosta syntyvästä 700 miljoonan euron tuloista luopumista samaan aikaan, kun on ollut valmis leikkaamaan koulutuksesta yhtä paljon vedoten pakkoon” toteaa Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Sameli Sivonen.

Perintövero tuottaa Suomelle yli 700 miljoonan euron vuosittaisen verokertymän. Nyt eläköityvä väestö on aikaisempia sukupolvia merkittävästi varakkaampi, mikä tarkoittaa perintöveron merkityksen kasvua hyvinvointivaltion rahoittajana. Perintövero on progressiivinen vero, eli se myös kaventaa varallisuuseroja. Tutkijat ja asiantuntijat ovat poikkeuksellisen samanmielisiä siitä, että perintöveron poistaminen on huono idea.

“Mikäli perintövero lakkautettaisiin kokonaan, tarkoittaa se verojen nostamista muualla tai palveluista leikkaamista. Koska oikeistokeskustalainen hallitus ei ole suostunut leikkaamaan esimerkiksi yritystuista, tulee perintöveron leikkaus todennäköisesti iskemään pahiten juuri pienituloisten ja huono-osaisten tukiin ja palveluihin. Näin ollen kyseessä on jälleen tulonsiirto köyhiltä kaikkein varakkaimmille” kertoo Vihreiden nuorten sosiaalipoliittisen työryhmän puheenjohtaja Janne Salakka.

“Perintövero on talouden toiminnan kannalta erittäin hyvä vero: se tasaa pelikenttää ja yhteiskunnan varallisuuseroja ja taloustieteilijöiden keskuudessa on vahva konsensus perintöveron toimivuudesta. Perintöverolla ei ole merkittäviä haitallisia vaikutuksia Suomen taloudelle, työllisyydelle tai yrittäjyydelle.” kertoo Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Iiris Suomela.

Vihreät nuoret ei kannata sellaisia toimia, jotka heikentävät pienituloisten ja huono-osaisten asemaa. Perintöveron puutteita korjatessa tulee pitää huoli siitä, että kenenkään taloudellinen asema ei huonone perinnön saamisen myötä. Lisäksi verotusta tulee muuttaa selkeämmäksi siten, että yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdoksen helpottuvat. Vaikka nykyinen järjestelmä pitää sisällään myös ongelmia, koemme, että näiden ongelmien korjaaminen on taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävämpää kuin verosta kokonaan luopuminen.

 

Lisätietoja:

Vihreiden nuorten puheenjohtajat

Sameli Sivonen, +358 50 406 6855

Iiris Suomela, +358 44 349 2228

puheenjohtajat@vihreatnuoret.fi

Vihreillä nuorilla on kaksi tasa-arvoista puheenjohtajaa.

11.4.2018

Hae Nuori vihreä vaikuttaja -kurssin työryhmään!

nvv_bannerikuva

Haluatko olla mukana tekemässä supersuosittua NVV-kurssia? NVV-kurssin työryhmässä sinulla on loistava mahdollisuus päästä suunnittelemaan kurssin ohjelmaa ja puhujia, päättämään kurssilaisten kokoonpanosta ja fiilistelemään mahtavaa NVV-tunnelmaa!

Vihreät nuoret järjestää Nuori vihreä vaikuttaja -kurssin (eli NVV-kurssin) Vihreän MEP:n Heidi Hautalan  ja Vihreän sivistys- ja opintokeskus Vision kanssa. Kurssille osallistuvat saavat tietoa erilaisista vaikuttamistavoista ja tutustuvat eri vaikutuskanaviin Suomessa ja Euroopassa. Kurssilla tehdään vierailuja, tavataan suomalaisia poliitikkoja ja kansalaisjärjestöjä sekä mennään tutustumiskäynnille Euroopan parlamenttiin Brysseliin. Kurssille voi osallistua, vaikka ei olisikaan Vihreiden nuorten jäsen. Nuori vihreä vaikuttaja -kurssi alkaa lokakuussa 2018, minkä jälkeen järjestetään viisi kurssitapaamista, noin kuukauden välein.

Työryhmän kokoontuu noin kerran kuussa elo-huhtikuussa. Työryhmä vastaa kurssin sisällön suunnittelusta ja kurssilaisten valinnasta, sekä tukee kurssikoordinaattoria työssään. Työryhmä koostuu puheenjohtajasta ja kurssin suunnittelusta kiinnostuneista jäsenistä. Työryhmässä on edustus myös Vihreiden nuorten hallituksesta ja Visiosta. Työryhmän puheenjohtaja pääsee mukaan Brysselin ekskursiolle.

Haemme puheenjohtajaa ja jäseniä NVV-kurssin työryhmään. Edellytämme sitoutumista työryhmän työskentelyyn koko kurssin ajaksi. Valinnassa katsotaan eduksi motivaatio, yleinen Vihreiden nuorten ja/tai muun järjestötoiminnan tuntemus sekä osallistuminen NVV-kurssille aiemmin. Hae ohjausryhmään 7.5.2018 klo 23.59 mennessä lähettämällä vapaamuotoinen hakemus osoitteseen paasihteeri@vihreatnuoret.fi otsikolla “Hakemus NVV-työryhmään”.

Kerro hakemuksessasi lyhyesti, millaista kokemusta sinulla on ja miksi olet kiinnostunut olemaan mukana NVV-kurssin suunnittelussa ja toteuttamisessa. Kerrothan hakemuksessasi myös haetko puheenjohtajaksi vai työryhmän jäseneksi (puheenjohtajiksi hakevilta toivotaan myös mainintaa, mikäli on tarvittaessa käytettävissä myös työryhmän jäseneksi).

Vihreiden nuorten hallitus valitsee ohjausryhmän viikolla 19.5.2018. Valituilta toivotaan mahdollisuutta osallistua Vihreiden nuorten hallituksen ja työryhmien kesäkokoukseen 9.-10.6. Helsingissä, sillä työryhmä tapaa ensimmäisen kerran tässä kesäkokouksessa.

Lisätietoja:

Salla Merikukka
paasihteeri@vihreatnuoret.fi
050 381 4643

29.3.2018

Vihreät nuoret hakee kurssikoordinaattoria Nuori vihreä vaikuttaja -kurssille 2018-2019

haetoihin_fb

Vihreät nuoret hakee kurssikoordinaattoria Nuori vihreä vaikuttaja -kurssille. Vuosittain järjestettävä kurssi on nuorille suunnattu perehdytys vihreän vaikuttamisen eri muotoihin. Kurssille valitaan 25 osallistujaa ja se sisältää viisi kaksi- tai kolmipäiväistä koulutustapaamista Suomessa sekä reilun viikon mittaisen ekskursion Brysseliin Euroopan parlamenttiin MEP Heidi Hautalan vieraana.


Kurssikoordinaattori vastaa kurssin kotimaan tapaamisten ja Brysselin ekskursion käytännön järjestelyistä. Työnkuvaan kuuluu mm. vierailu-, puhuja- ja tilavaraukset, budjetin seuranta, osallistuminen suunnittelukokouksiin, kotimaan tapaamisiin ja Brysselin ekskursiolle sekä kurssin päätyttyä raportointi ja arviointi. Brysselin ekskursion aikana kurssikoordinaattori on vastuussa kurssin alaikäisistä osallistujista. Erillinen työryhmä vastaa kurssin sisällöllisestä suunnittelusta ja kurssilaisten valinnasta yhdessä kurssikoordinaattorin kanssa sekä tukee kurssikoordinaattorin työtä. Kurssikoordinaattorin työtehtäviin kuuluu myös kansainvälisen Nuori vihreä vaikuttaja -kurssin ohjausryhmän toimintaan osallistuminen.

Kurssikoordinaattorilta edellytämme omatoimisuutta, vastuullisuutta, joustavuutta ja hyviä organisointitaitoja. Toivomme kurssikoordinaattorilta projektinhallintataitoja ja kokemusta Vihreistä nuorista, Vihreistä tai muusta järjestötoiminnasta, taloussuunnittelusta ja -seurannasta sekä ryhmän vetämisestä. Hyvä englannin kielen taito on välttämätön, sillä kurssin kansainvälisen osuuden työskentelykielenä on englanti. Ranskan kielen taito on eduksi. Lisäksi katsomme eduksi kokemuksen koulutussuunnittelusta, Brysselin tuntemuksen sekä NVV-kurssin käymisen.

Kurssikoordinaattoria haetaan työsuhteeseen 1.6.2018–30.5.2019 väliseksi ajaksi. Työaika on 390 tuntia ja siitä maksetaan 4 157 euroa sisältäen lomakorvauksen. Mainittuun työaikaan sisältyy ilta- ja viikonlopputöitä. Osa työstä tapahtuu Vihreiden nuorten toimistolla Helsingissä. Kurssikoordinaattori tarvitsee oman tietokoneen, koska työntekijälle ei ole pysyvää työpistettä. Sekä ohjausryhmän kokoukset että kurssitapaamiset ovat pääosin Helsingissä. Kurssikoordinaattori työskentelee itsenäisesti, mutta tiiviissä yhteistyössä ohjausryhmän ja Vihreiden nuorten toimiston kanssa.

Hakemukset tulee toimittaa 17.4. klo 23.59 mennessä osoitteeseen hakemukset@vihreatnuoret.fi otsikolla ”Hakemus kurssikoordinaattoriksi”. Haastattelut pidetään Helsingissä 15.5. ja päätöksestä ilmoitetaan viimeistään viikon 21 alkupuolella.
Työ alkaa viikolla 22 perehdytyksillä. Valitulta edellytetään osallistumista Vihreiden nuorten hallituksen ja työryhmien 9.-10.6. Helsingissä järjestettävään kesäkokoukseen sekä 5.-7.6. Brysselissä järjestettävään kurssin kv-osion suunnittelutapaamiseen.

Vihreät nuoret järjestää Nuori vihreä vaikuttaja -kurssin yhteistyössä MEP Heidi Hautalan sekä Vihreän sivistys- ja opintokeskus Vision kanssa. Samat tahot ovat mukana myös kansainvälisen NVV-kurssin ohjausryhmässä.

Lisätietoja:

pääsihteeri Salla Merikukka
paasihteeri@vihreatnuoret.fi
050 381 4643

28.3.2018

Hallituksen maakuntauudistus on tuhoamassa ympäristönsuojelun

Ympäristönsuojelu, maakuntauudistus

Maakuntauudistus on vaarassa tuhota suomalaisen ympäristöhallinnon. Hallituksen esitys heikentää merkittävästi ympäristönsuojelun laillisuusvalvontaa ja ulkoistaa viranomaisten tehtäviä kansalaisjärjestöille. Hallitus aikoo rajoittaa viranomaisten valitusoikeutta perusteettomasti. Samalla yleisen edun, eli ympäristön edun, valvontaa heikennetään merkittävästi. Vihreät nuoret pitää kaavailtua lakiehdotusta huonona ja vaatii itsenäisen ja riippumattoman ympäristöhallinnon turvaamista.

Vuonna 2020 toimintansa aloittavaan valtion uuteen lupa- ja valvontavirastoon LUOVA:aan kootaan valtion lupa-, ohjaus- ja valvontatehtäviä aluehallintovirastoista (AVI) ja Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista (ELY). Sen sijaan monet valmistelevat toimet ja luonnon monimuotoisuuden edistämistehtävät eriytetään maakuntiin.

Vihreät nuoret vaatii, että ELY-keskusten ympäristövastuualue siirretään kokonaisuudessaan valtakunnalliseen ympäristövirastoon ympäristöministeriön alaisuuteen ja toimintaan osoitetaan riittävä rahoitus.

“Ympäristöhallinnon tehtävien hajauttaminen eri hallintotasoille lisää byrokratiaa ja heikentää luonnonsuojeluun käytettävissä olevia henkilöstöresursseja. Tämä on erittäin huolestuttava kehityskulku suomalaisen ympäristönsuojelun kannalta”, Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Sameli Sivonen linjaa.

Samaan aikaan kun ympäristöhallinnon tehtäviä siirretään maakuntien hoidettavaksi, hallitus heikentää myös kansallisen tason ympäristöviranomaisten toimivaltaa. Valtion ympäristönsuojelusta vastaavilta LUOVA:n viranhaltijoilta poistetaan muutoksenhakuoikeus hallinto-oikeuteen oman virastonsa päätöksistä. Samalla hallitus poistaa uuden lupa- ja valvontaviranomaisen yleisen edun valvonnan yksikön, mikä uhkaa viedä ympäristöhallinnolta sen ydintehtävän: ympäristönsuojelun valvonnan. Yleisen edun valvonta käsittää yleisempien kollektiivisten kokonaisuuksien suojelun, kuten vesien, ilman, eliölajien  ja kulttuuriympäristöjen suojelun.

“Lupaprosessien nopeuttaminen valitusoikeutta rajaamalla on oikeusvaltion periaatteiden vastaista. Suomen perustuslakiin on kirjattu, että yleisen edun valvonta on valtion tehtävä. Tämä on turvattava niin lainsäädännössä kuin viranomaisten valitusoikeuksien kautta”, Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Iiris Suomela toteaa.

 

Lisätietoja:

Vihreiden nuorten puheenjohtajat

Sameli Sivonen, +358 50 406 6855

Iiris Suomela, +358 44 349 2228

puheenjohtajat@vihreatnuoret.fi

9.3.2018

5 teesiä sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi

5 teesiä tasa-arvon edistämiseksi

Tasa-arvo ei ole valmis, vaan Suomessa tarvitaan vielä paljon töitä sukupuolittuneiden asenteiden ja rakenteiden purkamiseksi. Vihreät nuoret kokosi yhteen viisi sukupuolten väliseen tasa-arvoon liittyvää ongelmaa, jotka on korjattava suomalaisessa yhteiskunnassa mahdollisimman pian.

1. Translaki korjattava sukupuolen itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi – loppu stereotyyppiseen kahtiajakoon pakottamiselle ja pakkosterilisaatiolle.

Suomen translaki on korjattava ihmisoikeuksia kunnioittavaksi. Tämänhetkinen laki ottaa vallan sukupuolen määrittelyyn ihmiseltä itseltään ja antaa sen viranomaisille. Jokaiselle ihmiselle kuuluva sukupuolen itsemääräämisoikeus tulee asettaa uuden translain keskiöön niin juridisen sukupuolen vahvistamisen kuin hoidoista päättämisen suhteen. Juridinen sukupuoli on muutettava ilmoitusasiaksi ja jokaiselle on taattava heidän tarvitsemansa hoito – ei kaksijakoisten sukupuolistereotypioiden vaan ihmisten omien tarpeiden perusteella. Lisätään mahdollisuus valita kolmas vaihtoehto juridiseksi sukupuoleksi.

2. Tasa-arvoa vanhemmuuteen – sateenkaariperheille tasapuolinen kohtelu ja isille paremmat mahdollisuudet jäädä kotiin lasten kanssa.

Yksi suurimmista esteistä isien pidemmille hoitovapaille ovat työnantajien asenteet. Uudistetaan vanhempainvapaat 6+6+6-mallin mukaisesti ja varmistetaan kiintiöillä isien mahdollisuus jäädä kotiin. Samalla kiintiöt parantavat naisten asemaa työmarkkinoilla.

3. Eroon sukupuolittuneesta palkkakuopasta – stereotypioita kitkettävä ja hoiva-alojen palkkoja nostettava.

Sukupuolistereotypioita on purettava kaikkialla päiväkodeista lähtien. Naisvaltaisten alojen palkat on nostettava vastaamaan tehtävien vastuullisuutta ja vaativuutta. Vanhemmuuden kustannukset on jaettava kaikkien työnantajien maksettavaksi – nykyjärjestelmä johtaa nuorten naisten systemaattiseen syrjintään työmarkkinoilla.

4. Miehiä syrjivästä asevelvollisuudesta luovuttava – tilalle sukupuolineutraalit kutsunnat ja valikoiva asepalvelus.

Nykyinen miehiä syrjivä asevelvollisuus on korvattava kaikkia sukupuolia tasaisesti kohtelevalla järjestelmällä, joka ei perustu pantarangaistuksen uhkaan. Laajennetaan kutsunnat koskemaan koko ikäluokkaa ja siirrytään valikoivaan asepalvelukseen Norjan mallin tyyppisesti. Asepalveluksesta on kuitenkin voitava aina kieltäytyä rangaistuksetta.

5. Loppu seksuaalisen väkivallan vähättelylle – rikoslaki muutettava itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi.

80 prosenttia suomalaisista naisista on kokenut seksuaalista häirintää. Siitä huolimatta vain pieni osa häirintätapauksista ja raiskauksista johtaa tuomioon. Suomen lainsäädäntöä on selkiytettävä ja tiukennettava jokaisen itsemääräämisoikeuden turvaamiseksi. Sanallinen häirintä on kiellettävä rikoslaissa. Lisäksi raiskauksen määritelmän on perustuttava ensisijaisesti suostumuksen puutteeseen.

8.3.2018

Valinnanvapaus vaatii aikalisän – markkinoistaminen ei saa mennä tasa-arvon edelle

Sote-kuva, Vihreät nuoret

Hallituksen valinnanvapausmalli vaarantaa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen tavoitteet: sekä kustannukset että terveyserot tulevat kasvamaan. Tätä on kritisoitu niin asiantuntijoiden, oppositiopuolueiden kuin nyt myös hallituksen omien kansanedustajien toimesta. Puutteellisesta uudistuksesta tulee kärsimään koko Suomi.

 
Terveyserojen kaventaminen palvelujen saatavuutta parantamalla on yksi soteuudistuksen keskeisistä julkilausutuista tavoitteista. Valinnanvapauden äkillinen laajentaminen vaarantaisi tämän toteutumisen, sillä sote-palveluiden markkinoistaminen on muissa pohjoismaissa lisännyt suhteellisen terveiden potilaiden palveluiden käyttöä. Nämä voimavarat ovat pois pienituloisten, matalasti koulutettujen ja huono-osaisten hoidosta, vaikka hyvinvointierojen kaventaminen edellyttää panostusta juuri heidän palveluihinsa.

 
Suomen terveyspalvelujärjestelmä on jo nyt kansainvälisellä mittapuulla poikkeuksellisen kustannustehokas, mutta nykyisenkin järjestelmän haasteena on terveyspalvelujen liiallinen kohdentuminen terveille ja hyväosaisille. Valinnanvapaus monimutkaistaisi palvelujärjestelmää entisestään ja aiheuttaisi katkoksia paljon palveluja tarvitsevien hoitoketjuissa.

 
Me vaadimme että jokaisessa maakunnassa turvataan laadukkaat julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut. Valinnanvapautta voidaan laajennetaan korkeintaan vaiheittain kokeilujen kautta. Erityistä huomiota tulee kiinnittää eriarvoistavien vaikutusten seuraamiseen ja ehkäisemiseen. Vaativaa erikoissairaanhoitoa ja virkavastuulla tehtäviä päätöksiä kuten huostaanottoja ei saa avata markkinoille, vaan valinnanvapaus tulee ulottaa korkeintaan perusterveydenhuoltoon sekä rajattuihin erikoissairaanhoidon ja sosiaalipalvelujen kokonaisuuksiin.

 
Markkinallistamiseen on otettava aikalisä, ja poistettava ensin hallinnolliset raja-aidat sosiaalihuollon ja terveydenhuollon väliltä. Jos yksityisiä palveluntuottajia päästetään sote-markkinoille, heille on kehitettävä huolella ja ajan kanssa toimivat kannustimet edistää meistä jokaisen terveyttä – myös huono-osaisten.

 
Palveluketjun on sujuttava jouhevasti silloinkin kun ihminen ei halua tai pysty aktiivisesti tekemään valintoja. Siksi haavoittuvassa asemassa oleville on tarjottava jatkuvaa palveluneuvontaa ja rinnallakulkijuutta. Mahdollisimman laaja kilpailu ei saa olla itseisarvo, vaan tärkeintä on tuottaa laadukasta palvelua tehokkaasti ja oikea-aikaisesti. Sosiaali- ja terveydenhuollon keskiössä ei saa olla kilpailevien palveluntuottajien voitontavoittelu vaan ihmisten hyvinvointi.

7.3.2018