Vihreille nuorille vaalivoitto – Vihreillä valtuutetuista eniten nuoria

Nuoret valtuutetut

Kuntavaalien tarkastuslaskenta varmisti vihreän vaalivoiton ympäri Suomea. Erityisesti nuoret menestyivät kuntavaaleissa ennennäkemättömän hyvin. Valtuustoihin valittiin yhteensä 49 vihreää alle 30-vuotiasta valtuutettua ja 78 varavaltuutettua. 12 kunnassa vihreiden johtava ehdokas on alle 30-vuotias.

“On upeaa nähdä nuoret vihreiden kärkipoliitikkoina. Nyt jos koskaan lähdetään rakentamaan yhdenvertaista ja hiilivapaata Suomea kunnista käsin!” puheenjohtaja Jaakko Mustakallio kommentoi.

Vihreiden kaikista valtuutetuista 9,2 prosenttia on nuoria, mikä on selkeästi eniten isoista puolueista. Vihreiden nuorten puheenjohtajien mukaan nuorten ehdokkaiden kampanjoilla oli näkyvä vaikutus nuorten äänestysintoon.

“Nuoret ehdokkaat onnistuivat innostamaan yhä useamman vaaliuurnille niin pienissä kunnissa kuin suurissa kaupungeissa. Varsinkin juuri 18 vuotta täyttäneiltä on tullut valtavasti hyvää palautetta ehdokkaidemme kampanjoista”, puheenjohtaja Iiris Suomela iloitsee.

Molemmat vihreiden nuorten puheenjohtajista valittiin yli tuhannella äänellä Tampereen kaupunginvaltuustoon, missä vihreän valtuustoryhmän keski-ikä laski 37 vuoteen.

Nuorilla oli merkittävä rooli myös Vihreiden nousussa Jyväskylän suurimmaksi puolueeksi. Kaupungin kirkkaimmaksi tähdeksi nousi naisehdokkaista eniten ääniä saanut Bella Forsgrén, 25. Hän oli 1278 äänellä vihreiden listan toinen heti kansanedustaja Touko Aallon jälkeen.

Myös Joensuussa toiseksi suosituin vihreä on nuori: kansanedustaja Krista Mikkosen jälkeen eniten ääniä sai Maria Roivas, 20.

Vihreät nuoret nousivat valtaan myös ympäri Lappia. Rovaniemellä kaksi kolmesta tuoreesta vihreästä valtuutetusta on alle 30-vuotiaita. Sodankylässä Riikka Karppinen, 22, nousi ylivoimaiseksi voittajaksi miltein 100 äänen erolla kunnan toiseen ääniharavaan. Luonnonsuojeluaktivisti ja reservin kersantti Karppinen on tottunut tekemään historiaa, sillä viime vuonna hänet valittiin Varusmiesliiton pääsihteeriksi ensimmäisenä naisena. Hän oli myös historian ensimmäinen vihreä ehdokas Sodankylässä vuoden 2012 kuntavaaleissa.

Lisätietoja:
Puheenjohtajat
Jaakko Mustakallio, 0456520589
Iiris Suomela, 0443492228
puheenjohtajat@vino.fi
Vihreillä nuorilla on kaksi tasa-arvoista puheenjohtajaa

 

Lista kunnista, joissa nuoret saivat vihreiden valtuutetuisa suurimman äänimäärän (12 kuntaa):

Viitasaari – Mikaela Ranto, 19 (122 ääntä)

Sodankylä – Riikka Karppinen, 22 (238 ääntä)

Forssa – Maija Kranni, 23 (105 ääntä)

Salo – Annika Fagerström, 25  (192 ääntä)

Kaarina – Sofia Virta, 26 (289 ääntä)

Rovaniemi  – Miikka Keränen, 26 (385 ääntä)

Raahe – Harri Kiviniitty, 27 (81 ääntä)

Juuka – Suvi Ruokolainen, 28 (78 ääntä)

Kaustinen – Jenna Alaspää, 28 (50 ääntä)

Mäntsälä – Tuuli Särkijärvi, 28 (106 ääntä)

Mänttä-Vilppula – Henna Hakala, 28 (179 ääntä)

Juupajoki – Emmi Pajunen, 29 (32 ääntä)

Kommentit

kommenttia

Kategoria(t): Tiedotteet. 18.4.2017