Vihreät nuoret:  Perusturva kuntoon ALV-remontilla!

vinon_puheenjohtajat_small2

Vihreiden nuorten puheenjohtajat 2017 Iiris Suomela ja Jaakko Mustakallio

Liittokokouskannanotto 27.11.2016

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO on hyväksynyt uuden talouspoliittisen ohjelman liittokokouksessaan Helsingissä 27.11.2016. Vihreät nuoret tavoittelee kestävää ja reilua taloutta, joka luo hyvinvointia ihmisille ja ympäristölle.

Vihreät nuoret vaatii ohjelmassaan muun muassa Suomen arvonlisäverotuksen yhtenäistämistä. Muun muassa Tanskassa käytössä oleva yksi arvonlisäverokanta tuo kaikki tuotteet ja palvelut samalle viivalle verotuksen näkökulmasta. Tanskassa malli on auttanut hyvinvointivaltion rahoitusta ja johtaisi Suomessa yleisen arvonlisäverotuksen piirissä olevien tuotteiden hinnan laskuun.

– Pienituloisia tuetaan paremmin nostamalla Tanskan mallin tapaan perusturvaa ALV-alennusten sijaan. Tutkimusten mukaan Suomessa budjettineutraali alennettujen verokantojen poistaminen ja veropohjan merkittävä laajentaminen asettaisivat yhtenäisen verokannan noin 16 prosenttiin, sanoo Vihreiden nuorten puheenjohtajaksi vuosille 2017-2018 valittu Vihreiden nuorten puheenjohtaja Iiris Suomela.

Arvonlisävero on kulutusvero, joten sen portaistukset hyödyttävät euromääräisesti eniten niitä, jotka myös kuluttavat eniten. Alennettu arvonlisäverokanta hyödyttää esimerkiksi hotelli-, taksi- ja ravintolapalveluita runsaasti käyttäviä.

– Tanskan mallissa yhteiskunta tukee eri toimialoja tai eri tuloluokkia avoimen tukipolitiikan, ei verotuksen kautta. Nykyinen moniportainen arvonlisäverotus antaa suurimman tuen eniten kuluttaville rikkaille. Me taas haluamme kohdentaa tuet pieni- ja keskituloisille esimerkiksi opintotuen ja perusturvan korotusten kautta, toteaa Vihreiden nuorten jatkava puheenjohtaja Jaakko Mustakallio.

Lue Vihreiden nuorten talouspoliittinen ohjelma täältä.

VATT:n tutkimus aiheesta: Laaja pohja ja yksi verokanta – visio tehokkaasta arvonlisäverosta. 

Lisätiedot:
Puheenjohtajat
Jaakko Mustakallio, 045 652 0589
Iiris Suomela, 044 349 2228
puheenjohtajat@vino.fi

Vihreillä nuorilla on kaksi tasa-arvoista puheenjohtajaa.

Kategoria(t): Kannanotot. 27.11.2016