Vihreät nuoret tukee kansalaisaloitetta asevelvollisuuden lakkauttamiseksi

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO asettuu kannattamaan kansalaisjärjestöjen ajamaa kansalaisaloitetta asevelvollisuuden lakkauttamiseksi. Aloite vaatii, että “lakkauttamisen jälkeen nykyinen miehiä koskeva varusmiespalvelus ei olisi enää pakollinen, eikä varusmies- tai siviilipalveluksesta kieltäytyviä tuomittaisi vankeuteen.”

– Aloitetta on helppo kannattaa, sillä nykyinen miesten asevelvollisuuteen perustuva järjestelmä on aikansa elänyt ja maamme puolustus on uudistettava nykyaikaisemmaksi ja tasa-arvoisemmaksi. Reilusti nykyistä pienempi armeija on koottava vapaaehtoisista ja yleisestä asevelvollisuudesta on luovuttava. Asepalveluksesta on voitava kieltäytyä rangaistuksetta. Pitkän linjan tavoitteena tulee olla aseeton maailma, tiivistää ViNOn puheenjohtaja Veli-Matti Partanen.

– Yhdymme myös kansalaisaloitteen perusteluihin, että yleinen asevelvollisuus on kansantaloudellisesti kallis, epätasa-arvoinen ja realistisia uhkakuvia ajatellen vanhentunut puolustusratkaisu. Suurimmassa osassa Euroopan valtioista asevelvollisuudesta on jo luovuttu, jatkaa ViNOn puheenjohtaja Maria Ohisalo.

Kansalaisaloite asevelvollisuuden lakkauttamiseksi aloittaa nimien keräämisen maanantaina 2.9.2013, samana päivänä kun Espoossa alkavat kutsunnat. ViNO osallistuu nimien keruuseen kutsuntojen yhteydessä.

Jotta aloite pääsee eduskunnan käsiteltäväksi, on sen kerättävä vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuudessa kuukaudessa. Aloite ei ota kantaa vaihtoehtoisiin malleihin, vaan vaatii nykyisen kaltaisen asevelvollisuuden lakkauttamista Suomessa.

Kansalaisaloitetta asevelvollisuuden lakkauttamiseksi tukevat ViNO:n lisäksi muun muassa Sadankomitea, Vihreä miesliike, Vihreät Naiset, Edistyspuolue, Profeministimiehet, Aseistakieltäytyjäliitto, Piraattipuolue, Avoin Ministeriö ja Miesten tasa-arvo ry.

 

Lisätietoja:

Veli-Matti Partanen, 050 596 6367

Maria Ohisalo, 040 703 4185

Otto Lehto, 040 751 4748, kansalaisaloitteista ViNO:n hallituksessa vastaava jäsen

ViNOlla on kaksi tasa-arvoista puheenjohtajaa.

Kansalaisaloite: www.ohion.fi